Figure a sea – Cullberg

Kungsbacka

Onsdag 27 November

Fotograf: Urban Jörén

Dansföreställningen Figure a Sea är ett samarbete mellan några av avantgardekulturens mest legendariska namn. I föreställningen medverkar dansarna i ett konstnärligt kultmöte mellan några av scenkonstens allra största: koreografen Deborah Hay och kompositören Laurie Anderson.

I Figure a Sea betraktas dansaren och scenen som ett hav av oändliga möjligheter. Koreografin rör sig mellan att vara tekniskt skicklig och minimalistisk i sitt uttryck. Inget händer av en slump. Hay utmanar, utan att förminska, dansarens intelligens, skönhet och snabbhet. Lätthet, exakthet, synlighet, mångtydighet och jämnhet är verkets ledord.

Figure a Sea hade världspremiär på Dansens Hus i Stockholm 2015. Nu kommer föreställningen till Kungsbacka Teater.

Om koreografen

Amerikanska Deborah Hay (född 1941 i Brooklyn) har uppnått ikonstatus bland koreografer. Rotad i 1960-talets experimentella Judson Dance Theatre i New York har hon samarbetat med Merce Cunningham, John Cage och Robert Rauschenberg. Hay prövar alltid synen på dans och hon var en av de första att använda vardagliga rörelser som en del i arbetet vilket blev en milstople i danshistorien.

”Figure a Sea är som en meditation över seendet. Att se musik, flytande händelser, synkroniseringar, kollektiv och överraskningar. Det är en plats för självreflektion, att se sig själv se.”

Deborah Hay om sitt verk för Cullbergbaletten.

Om kompositören

Laurie Anderson (född 1947 i Glen Ellyn, Illinois) började sin karriär som skulptör och performanceartist i slutet av 1960-talet. Tidigt i sin karriär var hon verksam som illustratör och konstkritiker. Hon är banbrytande inom den elektroniska musiken och har skrivit både populär- och konstmusik och samarbetat med bland andra William Burroughs, Peter Gabriel och Lou Reed. Sedan 1975 har hon gett ut sju album. Anderson spelar flera instrument, bland hennes främsta är olika varianter av fiol. O Superman från 1981 är en av hennes mest kända sånger som också nådde så högt som till en andraplats på den brittiska topplistan.

Arrangör: Rum för dans

Datum & tider

Datum Tid Ort Plats Länk
Onsdag 27 November 19:30 Kungsbacka Kungsbacka Teater Biljetter
Till Biljettförmedling Läs mer hos arrangören