Hyllning till Isadora – Lilly Zetterberg och Roland Pöntinen

Malmö

Söndag 15 Oktober

Fotograf: Press

I ett samarbete mellan dansaren Lilly Zetterberg och pianisten Roland Pöntinen speglas dansikonens Isadora Duncans liv från hennes tidiga verk, ca 1904 till hennes sista verk 1922, i olika koreografier. Vi får höra musik av Chopin, Gluck och Scriabin – samma fantastiska pianosolon som olika pianister spelade när de uppträdde med Isadora.

Isadora Duncan propagerade för kroppens frihet och för varje kvinnas rätt till kroppsligt, moraliskt och politiskt självbestämmande. De danser hon skapade var sammanställda av enkla, naturligt flytande rörelseformer till vilka hon lät sig inspireras av musik eller naturupplevelser. Musiken föreföll henne vara en symbol för kosmisk harmoni och därmed var för henne musik och rörelse oskiljaktiga i dansen.

Vi ser i Lilly Zetterbergs dans en flik av det drömda Hellas där källnymferna lekte. Vad är dans? En förvandling av kroppen och ögonblicket, så att något osynligt – en dröm, ett minne, en känsla – uppfyller rummet. Armarnas poesi som är så viktig i denna koreografi: de öppna, jublande poserna och den skygga gracen men också uttrycken för värdighet, passion och trots, det som gjorde Duncan till en frihetssymbol för både kvinnor och män.

Arrangör: Musik i syd & Dansstationen, Salomon Smith Kammarmusikförening.

Längd: 60 min. inkl. paus

Pris: 180 / 90 / fri entré under 16 år

Datum & tider

Datum Tid Ort Plats Länk
Söndag 15 Oktober 15:00 Malmö Dansstationen, Palladium Biljetter
Läs mer hos arrangören