Halländsk dansplattform

Kungsbacka

Onsdag 11 September

Kvällen då halländska danskonstnärer och dansverk skapade i Halland presenteras.

Vi får se utdrag ur längre föreställningar, verk som fortfarande är under arbete och även kortare dansverk i sin helhet. Allt detta med olika uttryck och form för det blir dansfilm, community-dans, dans till livemusik, dans med projektioner, solon och gruppframträdanden. Vi får dessutom vara med om en premiär!

Speltid: 2h inklusive paus

Välkomna!

 

En ny typ av folkdans

Koreograf: Rickard Fredborg

Rickard Fredborg har sedan sin utbildning jobbat med dans och performance, ofta improvisatoriskt och platsspecifikt. Han har länge fascinerats av det den råa energi som urbefolkningen i olika delar av världen använder dansen till att kanalisera. Svensk folkdans känns mer ämnat åt det sociala mötet människor emellan än mellan människan och det andliga. Rickard gör ett försök att skapa en ny typ av folkdans.

 

Inspiratione / Expiratory

Koreograf: Ottilia Bergström

Ottilia är verksam både som koreograf och dansare sedan 2012 och koreograferar för scener både i Sverige och utomlands, likväl som för film. I sina koreografier utforskar Ottilia flödet i kroppens rörelser och leker med tempot i rörelsens förhållande till musiken. Inspiratione / Expiratory har premiär på Halländsk dansplattform. Hon vill visa andetagets relation till rörelsen och hur vår andning påverkas av vardagens händelser.

 

Sparkling Torup

Koreograf: Nathalie Ruiz

Koreografen och dansaren Nathalie Ruiz möter Moving Torup-gruppen i föreställningen Birdy NamNam. Den bygger på 13 färgstarka personligheter i Moving Torup som med dans, levande musik och trolleri erbjuder en sprakande upplevelse inspirerad av baletten Svansjön och kultfilmen The party. Vi får se ett utdrag ur Ett lager till som Nathalie Ruiz skapade för Marie O’Connors utställning Lager på Lager på RIAN Designmuseum i Falkenberg våren 2019, samt ett solo där Nathalie dansar till levande musik framförd av Tatiana Gordiychuk som spelar på bandura.

 

I U M I

Koreografer: Jenna Hendry och Matilda Bilberg

2018 hade Jenna och Matilda ett Rum för dans-residens på Teater Halland för att arbeta med I U M I, en dansföreställning där intimiteten sätts i fokus. De har ställt sig själva frågan om det går att skapa ett opretentiöst ögonblick under artificiella omständigheter och om intimitet går att sätta på scen. Vi får se ett utdrag ur föreställningen som kommer ha premiär på Rote Fabrik i Zürich i november.

 

Grayscale + Home

Koreograf: Jenny Larsson

Jenny Larsson är danskonstnär med rötterna i Härjedalen. Hon har undervisat människor i dans och konst i drygt 20 år, både i Sverige och i USA. Sedan 2015 driver hon danskollektivet Wild Beast Collective. Grayscale är en soloföreställning som speglar en brevväxling mellan två nära vänner ifrån två olika kontinenter, som överbygger tid och rum.

Home är en experimentell kortfilm som undersöker hur Everglades i södra Florida har förändrats genom tiderna. Den mytologiska varelsen The Golden One får symbolisera vad som händer med en plats när ”guldet” flyttar in.

 

Call of the void + SKINNING/TRUE MESH/16:9 full time texture

Koreograf: Nicole Neidert

Nicole har ett genomgående intresse för excentriska rörelsekvalitéer och interdisciplinära samarbeten. Call of the void är en soloföreställning där dansare Anton Borgström belyser den ensamma människans storhet, ambivalens och eviga sökande.

SKINNING/TRUE MESH/16:9 full time texture är ett projekt Nicole gjort i samarbete med kostymdesigner Linnea Bågander. De har tolkat virtuella 3D-animationer genom kostym och koreografi. Vi får se en surrealistisk filmserie i 6 delar.

Datum & tider

Datum Tid Ort Plats Länk
Onsdag 11 September 19:00 Kungsbacka Kungsbacka Teater Biljetter
Till Biljettförmedling Läs mer hos arrangören